סגולות התבלינים
תיבול מנה עם כורכום, עם כמון, עם שום, עם עשבי תיבול, עם הל, עם כוכבי אניס, עם בהארט, עם קינמון, עם אבקת שום, עם בצל מטוגן, עם פפריקה מתוקה, עם פפריקה חריפה, עם פלפל שחור, עם פלפל לבן שנקרא גם פלפל אנגלי, עם מלח, עם אבקת קארי ועם כל סוג אחר של תבלין הוא מה שמעניק לאוכל את טעמו הטעים.
תיבול חדש ומעניין יכול להפוך מנות משעממות ומוכרות למפתיעות ולמלהיבות. אין כמעט מנה שאי אפשר לשפר בעזרת תיבול נכון טעים ובעזרת מידתיות נכונה של תיבול. זאת אומרת, יותר מדי תיבול, יותר מדי מלח, יותר מדי פלפל, יותר מדי פפריקה, יותר מדי כורכום ויותר מדי מסוגי תיבול אחרים יכולים להרוס את המנה.
לתבלינים מסויימים כמו כורכום וכמו כמון ישנם סגולות ריפוי של ממש. הכוונה בסגולות ריפוי היא לא רק להפוך את האוכל לטעים יותר ולמיוחד יותר. כורכום הוא אחד מסוגי התבלינים הנחשבים לבריאים ביותר. כך שמלבד הטעם הטעים שלו שיכול להפוך כל תבשיל למשובח יותר ניתן להעזר גם בסגולות הריפוי של הכורכום.
אחסון נכון של תבלינים
כדי שסוגים שונים של תיבול לא יספגו ריחות מהסביבה ולא יפיצו את הריחות שלהם במטבח כדאי להחזיק אותם בכלים מיוחדים וסגורים. כמו כן, כדאי לא לערבב ביניהם בעת האחסון. כך כדאי לשמור כמון לחוד, קינמון לחוד, פלפל לחוד, פפריקה לחוד וכן הלאה. אם שומרים אותם בכלי פתוח טעמם וריחם פוחתים.
תבלינים
שיכולים לשפר כל ארוחה
אי אפשר לבשל, לאפות, לטגן ואפילו להכין עוגיות מתוקות בלי לתבל את האוכל. מדוע צריך להוסיף תיבול לעוגיות מתוקות? כאשר אופים מאפים מתוקים לעתים קרובות מוסיפים להם מעט מלח, הלא הוא התבלין הכי נפוץ, בשביל להבליט דווקא את הטעמים המתוקים. מלח עוזר להבליט טעמים קיימים והוא חיוני לאפיה.
עבור אנשים שלא נוהגים לאפות כאשר הם נתקלים במתכון הכולל אפייה הם מייד ממהרים להרים גבה כאשר הם רואים שלעוגיות שוקולד צ'יפס הם צריכים להוסיף מלח. ישנן עוגיות אשר מתבלים אותן לא רק עם מלח אלא גם עם ציפורן וסוגים נוספים של תבלינים אקזוטיים ומיוחדים שמתאימים בהחלט גם לשדרוג עוגיות.
כל תבלין מסיף לאוכל טעם מיוחד ושונה והופך את האוכל לטעים ככל האפשר. אם אתם צועדים את צעדיכם הראשונים בעולם הבישול עליכם לבדוק קודם איזה תבלין מתאים לאיזה סוג אוכל. תבלין אחד מתאים יותר לתיבול דגים, תיבול אחר מתאים יותר לתיבול בשר וישנו תיבול אשר משתלב נהדר עם עגבניות וחצילים.
כאשר אתם מכינים מנה חדשה, שלא יצא לכם להכין מעודכם, וכאשר אתם משתמשים בה בתבלין חדש שאתם אינכם מכירים כדאי להשתמש בו בזהירות. התבלין עלול להיות חזק יותר או חלש יותר מאשר חשבתם. כדאי מאוד לטעום מעט מהתבלין לפני שאתם מוסיפים אותו לתבשיל וכדאי גם מאוד להסתמך על חוש הריח שלכם.
עליכם לדעת שלעתים כאשר מוסיפים תבלין מסויים למנה היא נצבעת בצבעים שונים לחלוטין. כדאי לא להרתע מהצבע החדש ולהסתמך יותר על חוש הטעם שלכם וכמובן גם על חוש הריח. אם תוסיפו כורכום למנה תופתעו לגלות שהמנה נצבעת בצבע צהוב. בדומה לאבקת כורכום גם אבקת קארי צובעת את התבשיל בצהוב.
תבלינים קלאסיים שפשוט אי אפשר להסתדר בלעדיהם במטבח
תבלין אחד שפשוט אי אפשר בלעדיו הוא המלח. כפי שנאמר לעיל, מלח הוא התבלין הנפוץ ביותר והפופולארי ביותר. כאשר אתם מכינים פסטה נהוג קודם כל להמליח את המים וכך גם כאשר אתם מכינים פירה ואלו נחשבים למאכלים פופולאריים מאוד במטבח הישראלי. אין כמעט מאכל שלא מוסיפים לו ולו מעט מלח.
מלבד המלח ישנו תבלין נוסף אשר זוכה כל הזמן לתהילה. זהו כמובן הפלפל. ישנו פלפל לבן ופלפל שחור ולרוב בבישול במטבח הישראלי נהוג להשתמש בפלפל שחור. ניתן לקנות מטחנה אשר טוחנת את עיגולי הפלפל וניתן לקנות את הפלפל כאשר הוא כבר טחון וכך לתבל במהירות וביעילות כל מנה וכל תבשיל.
כיצד יודעים מהו היחס הנכון בין המלח לבין הפלפל? ישנם אנשים אשר באופן טבעי אוהבים את האוכל שלהם מאוד מלוח ולכן ממהרים להוסיף הרבה מאוד מלח וישנם אנשים אשר אוהבים את האוכל שלהם מעט חריף ואוהבים להוסיף הרבה פלפל. נהוג להוסיף כמות מלח מסויימת וכמחצית כמות המלח כדאי להוסיף פלפל.
כאשר אתם מכינים שקשוקה, מרק תירס בסגנון סיני, מרק עוף שהוא בגדר "אנטיביוטיקה יהודית", פסטה עם רוטב שמנת, פשטידת תירס, פשטידת בצל, לזניה, פשטידת אטריות, פשטידת ברוקולי, סלט קצוץ בסגנון ישראלי וכל סלט אחר נהוג לשים בכל המאכלים האלו ובמאכלים רבים נוספים: את התבלין מלח ופלפל שחור.
כיצד משתמשים בסוגים שונים של תבלינים במהלך הבישול
ישנם סוגים שונים של תבלינים: רכים וקשים. לכל סוג תבשיל יש להתייחס באופן שונה על מעט למצות את הטעמים שנמצאים בו. תבלין שכדאי מאוד לטגן הוא תבלין קשה. מה הכוונה קשה? תבלין שהוא מוצק ולא מגיע בצורה של אבקה או משחה. דוגמא לתבלין קשה הוא למשל מקל קינמון שניתן להוציא ממנו טעם נהדר.
אבקות לעומת זאת ממש לא כדאי לטגן משום שהן עלולות להשרף. לכן אם אתם מוסיפים לתבשיל שלכם כמון, כורכום, אבקת קינמון, פלפל שחור, פלפל לבן, אבקת שום או כל אבקת תיבול אחרת כדאי להוסיף אותה רק לאחר שהוספתם לסיר או למחבת את כל שאר המרכיבים האחרים של המנה. כדאי מאוד להקפיד על כך.
כמון הוא תבלין שיכול להשתלב נהדר עם בשר ולהוסיף לו הרבה מאוד טעם. אם אתם רוצים להכין קציצות או כדורי בשר כדאי מאוד להוסיף להם כמון כדי שהם יהיו טעימים יותר. כמובן שהמנה יכולה להצליח גם ללא כמון אם שמים תבלינים אחרים. כמון יכול למנוע גזים וכמון עוזר מאוד למערכת העיכול כך שזהו תבלין בריא.
סוגים שונים של תבלינים
ישנם סוגים רבים מאוד של תבלינים. ישנם עשבי תיבול אשר יכולים לשדרג מאוד כל מנה ומנה. מדובר כמובן בעשבים כמו בזיליקום שמשתלב נהדר עם עגבניות ועם גבינות ובפרט עם גבינת מוצרלה ובעשבי תיבול נוספים כמו רוזמרין שיכול להיות תוספת נפלאה לתפוחי אדמה. קל מאוד לגדל רומזרין בחצר בצורה עצמאית.
ישנם עשבים נוספים אשר מוסיפים גם הם הרבה מאוד טעם למגוון גדול של תבשילים והם בצל ירוק ועירית. בצל ירוק הוא בצל מעודן מאוד טעים מאוד שיכול להיות נפלא בסלטים. עירית הוא עשב תיבול עדין עוד יותר וטעמו מזכיר מאוד את טעם הבצל הירוק. תבלין נוסף אשר משדרג תבשילים הוא כמובן הפטרוזיליה.
שני סוגי תיבול נוספים אשר ניתן למצוא בכל בית ובאין ספור תבשילים הם הבצל המטוגן והשום. כן, כן, הם נחשבים לתיבול שמשדרג כל מנה. לבצל מטוגן ולשום מטוגן יש טעם שונה לחלוטין מבצל חי ומשום חי. כאשר מטגנים שום הוא נהפך למתקתק יותר וכאשר מטגנים בצל הוא מאבד מחריפותו ואף הוא הופך למעודן יותר.
גברת פלפלת מתמחה בשיווק תבלינים, קטניות, מתוקים, פיצוחים,סלסלות, מארזי שי לעובדים.