סוגי תבלין נפוצים
סוכר- קבוצת הסוכרים כוללת בין היתר את הסוכר הלבן), סוכר ענבים, סוכר פירות סוכר החלב וסוכר חום . סוכר לבן מופק בדרך כלל מסלק סוכר או מקנה סוכר. הסוכר מהווה מרכיב עיקרי בממתקים ונעשה בו שימוש רב בתעשיית המזון על כל צורותיה.
מלח- משמש הן לתיבול המזון והן לשימור והכנת מזון. הוא משמש לשימור בשר לאורך זמן, לכבישת ירקות ופירות, לחביצת גבינות ועוד. כמו כן, מייחסים למלח תכונות חיטוי, למשל כטיפול בדלקת גרון.
פלפל שחור-מופק מפירות צמח הפלפל שעוברים ייבוש ומשמשים לבסוף כתבלין.פרי הפלפל נועד גם לייצור פלפל לבן ופלפל ירוק. הפלפל השחור גדל בדרום הודו, שם מגדלים אותו בשטחים נרחבים, וכן מגדלים אותו באזורים טרופיים נוספים. הפרי המכונה "גרגר פלפל" הופך לאחר הייבוש לגרגר קטן הפלפל השחור הוא אחד התבלינים השימושיים ביותר במטבחים רבים וניתן למצוא אותו על כל שולחן במרבית ארצות העולם.
אניס- צמח תבלין ממשפחת הסוככיים, אשר גדל במזרח אגן הים התיכון ובדרום-מערב אסיה. לפירות האניס שימוש נרחב ברפואה והטבעונית,בבישול ובהכנת משקאות שונים.
כמון –לכמון טעם ייחודי המשתנה בבישול או טיגון. הכמון משמש מטבחים רבים מסביב לעולם כמרכיב דומיננטי במאכלים רבים הן בשריים והן חלביים.
כורכום- תבלין המופק משורשי צמח הכורכום שהינו בעל עלים גדולים במיוחד. התבלין הוא בעל טעם עדין ונותן למאכלים צבע זהוב. אבקת התבלין נמכרת לרוב כתבלין טהור ואינה מכילה חומרים נוספים פרט לכורכום עצמו.
אגוז מוסקט- זרעיו הטחונים של עץ המוסקט הם התרכובת ממנה מופק התבלין.ומקליפתו החיצונית של הזרע מופק תבלין נוסף. התבלין הינו בעל טעם מעט מתקתק ועדין. נעשה בו שימוש בתעשיית עיבוד ושימור מזון, בעיקר בתיבול מוצרי בשר. כמו כן, נעשה בתבלין שימוש במרקים, רטבים, מוצרי מאפה ותערובות תבלינים כמו אבקת קארי. בנוסף לתעשיית המזון משתמשים בתבלין זה להכנת שמנים ארומאטיים שונים.
שום-שום הגינה משמש לצרכי תיבול שונים ומגוונים ומהווה מרכיב חשוב ברקיחת תרופות שונות בגלל סגולות הריפוי הטבעיות שלו.
זעתר- תערובת של תבלינים מצמחי תיבול רבים ומגוונים שהבולט בהם הוא האזוב המצוי. זעתר משמש לצרכי תיבול רבים במוצרי אפייה בשל טעמו הדומיננטי. כמו כן, מיוחסים אליו סגולות ריפוי רבות
זעפרן -תבלין המופק מהצלקת של פרח הזעפרן. נמכר בצורת אבקה או בצורתו המקורית, שהיא חוטים כתומים-חומים. נחשב ליקר שבתבלינים. משמש רבות את המבטח ההודי והמרוקאי כאחד.
בהרט- תערובת של תבלינים שמקורם במטבח הערבי. משמש מטבחים רבים לצרכי תיבול בשר,עוף וחמוצים.
קארי-כינוי לתערובת של תבלינים הכוללים בדרך כלל: כורכום,כוסברה טחונה,כמון,פלפל שחור ועוד. כמויות התרכובות השונות משתנות אך כולן בעלות אופי ריחני בצורה דומיננטית. מיועד לתיבול במטבחים אסייתים ומטעמים מבוססי חריפות רבה.
הל- צמח תבלין המשמש בעיקר לתיבול קפה ותבשילי מרק שונים.
זנגביל (גינגר) –תבלין המופק מצמח הגינגר, משמש בעיקר לתיבול מאכלים שזמן הבישול בהן ארוך. כמו כן, מהווה את בסיס משקה הגינגר הנפוץ. ידוע בשל סגולותיו הטבעיות לריפוי מחלות ובעיות קיבה שונות.
בנוסף לתבלינים שציינו כאן, ישנו מספר עצום של תבלינים וצמחי תיבול המהווים בסיס ראשוני לשימושי בישול ואפייה שונים ומגוונים. כלל התבלינים מיועדים לשימור ואחסון בנפרד וכמות מסוימת מהן (בדרך כלל נמכרים התבלינים על בסיס גרמים) מיועדת לתקופת שימוש ארוכה. את התבלינים יש לשמור בנפרד אחד מהשני בתוך קופסאות אחסון אטומות השומרות על טריות התבלין,ריחו וטעמו.
התבלין כסוד הקסם...
מתכונים שונים הן ברמת הצלייה,הבישול והאפייה הינם מתוכנים קבועים וסכמטיים שתוספת התיבול היא הגורמת לטעמם המיוחד והאיכותי. מטבחים שונים נוהגים לשמר את סוד התיבול שהופך את התבשיל למרכיב סודי של יצירה. הסודות השונים של מאכלים אלו מבוססים על מידה מדויקת של תיבול כזה או אחר.
כיום, ניתן למצוא תבלינים מכל העולם בחנויות המתמחות בענף. הריחניות העולה לאוויר בחנויות אלו ממכרת והופכת את רכישת התבלינים לחוויה חושית של צבע וריח. כמו כן, בחנויות המתמחות בענף תוכלו למצוא לצד כל תבלין רשימה של מאכלים להם הוא מיועד, התייעצות עם המוכרים במקום תספק לכם תמונה כוללת לשימושים השונים של התבלין ותעשיר את חיי המטבח שלכם במגוון צבעים, ריחות וטעמים.
מידת התיבול היא נורא מכרעת בהוספת תבלינים שונים ורצוי מאוד להתאים את מידת התיבול על פי כמות המנות ואופן הבישול.
כמו כן, ניתן לרכוש בחנויות מתמחות או במשתלות זרעי צמחי תבלין שאותם ניתן לגדל בתנאים ביתיים או בחצרות. על מנת לגדל צמחים למטרות יצירת תבלינים חשוב לשים לב לדברים הבאים:
חשיפה לשמש ואור-מומלץ לא להניח את האדנית באופן ישיר אל מול קרני השמש,חשיפה שווה לאור מכל צידי האדנית. במידת הצורך, יש לסובב את האדנית מפעם לפעם, שמירה על אדמה לחה תמיד,במידה והאדנית או עציץ התבלינים נמצאים בתוך הבית, יש לדאוג שיקבלו אוויר באמצעות חלון פתוח וכדומה.
תבלינים ברפואה הטבעית
בשנים האחרונות זוכים התבלינים השונים לעדנה מחודשת עקב שימוש הולך וגדל בהן לצרכי ריפוי שונים. כיום, ניתן למצוא תרכובות רבות של תרופות טבעיות העושות שימוש אך ורק בחומרי תיבול וצמחי תיבול ללא התערבות חומרים שונים. להלן מספר סגולות של התבלינים הנפוצים:
כורכום – משמש כצבע מאכל טבעי, מחמם ומעורר הזעה, מקל על כאבי בטן ומצבי שלשול.
כמון – מונע התפתחות גזים במערכת העיכול
קינמון – מגביר את זרימת הדם ההיקפית, טוב לתינוקות הסובלים מגזים, לשלשול ולבחילות.
מלח ים – נוח לעיכול יותר ממלח שולחני, אינו מכיל חומרים כימיים, מסייע לעיכול, מווסת ומאפשר שמירת נוזלים בגוף.
זנגביל –טוב מאד לבעיות נשימה, צינון, כאבי שרירים והתקררות.
אגוז מוסקט –טוב בטיפול במערכת העיכול להרגעת גזים ושלשול, מרגיע כאבי שרירים
חרדל – זירעוני חרדל טחונים במי האמבט יעילים להורדת חום ולמניעת צינון.
פפריקה – עשירה בויטמין C, יעילה ומחממת במקרי התקררות וצינון.
שירות הטכנולוגיה המתקדמת עושה פלאות בשימושי התבלינים השונים ומאפשרת ייצור של חומרי ניקוי וקוסמטיקה רבים המבוססים על צמחי תיבול שונים. כיום, ניתן למצוא ליין גדול של מוצרי קוסמטיקה המיוצרים באמצעות שימוש נכון בתבלינים וצמחי תיבול. כמו כן, ניתן למצוא שמנים ארומאטיים רבים המבוססים על תבלינים שונים.
תחום התבלינים משך מאז ומעולם את האנושות כולה להכיר תודה בצומח לצרכים שונים. כיום, עם הוספת תהליכים כימיים שונים ניתן להרכיב ולהפיק מהתבלינים השונים שימושים נוספים המשמשים תעשיות שלמות.
אנחנו מזמינים אתכם לבקר בחנות הדגל של גברת פלפלת או להזמין משלוח עד הבית/עד העסק טלפונית 03-9416887 ולמצוא את כל סוגי התבלינים, פיצוחים, קטניות, שוקולדים, מארזי שי ועוד.